Arbetskläder bygg

Ja arbetsgivaren kan bestämma hur du ska gå klädd… men då måste arbetsgivaren också stå för uniformen/kläderna, alt ge dig någon form av ekonomiskt bidrag för att inhandla dessa kläder.Så här ser det tex ut Byggnads avtal vad gäller arbetskläder och skor.

Arbetskläder brukar vara reglerat i kollektivavtalet. Handlar det om kläder i form av personlig skyddsutrustning, t ex skyddsskor, varma kläder för utomhusarbete m.m. finns det även reglerat i föreskrifter från Arbetsmiljöverket

Är det så att du jobbar på så ska du bära deras kläder och dom får också hålla med dessa kläder. Arbetskläder brukar vara reglerat i kollektivavtalet. Handlar det om kläder i form av personlig skyddsutrustning, t ex skyddsskor, varma kläder för utomhusarbete m.m. finns det även reglerat i föreskrifter från Arbetsmiljöverket.

Okej så min chef kan bestämma hur jag ska klä mig? Jag fick även höra att Miljö och hälsa kommer på besök till oss snart och då är det lag på att jag måste gå klädd i företagets kläder bara för att dom har bestämt det. Det är alltså inte miljö och hälsa som kan bestämma hur jag ska klä mig utan det är min chef?

Arbetskläder
Arbetskläder består av: Jacka/rock och byxor för all personal, vid behov även skyddsskor.

 • För personal som hanterar oförpackade livsmedel ingår dessutom huvudbonad, förkläde
  och skor.
 • Arbetskläderna måste hållas rena och fräscha.
  Arbetskläder bör tvättas på arbetsplatsen eller skickas till tvätteri (gäller
 • för personal
  som hanterar oförpackade livsmedel).
 • Arbetskläder inklusive arbetsskor byggkläder enbart användas i arbetet.
 • Arbetskläder ska bytas regelbundet, varje vecka eller vid behov.
 • Arbetskläder ska förvaras i förvaringsskåp och hållas separerade från privata kläder.Tjena! Jag blev precis tillrättavisad på jobbet om att jag måste ha arbetskläder på mig. Jag jobbar alltså i en livsmedelsaffär och arbetar i vanliga kläder, väldigt propert klädd. Då fick jag alltså höra att jag måste bära arbetskläder vilket jag dock tvekar på att jag måste då jag har svårt att hitta något om det på internet. Är det någon som vet hur det ligger till? Och isåfall skulle jag kunna få en källa på det? Tacksam för svar!Ja jo, kollektivavtal är jag helt med på att de reglerar detta. Jag var mest ute efter om någon lag reglerar det hela, och jag har svårt att tänka mig att TS företag har något kollektivavtal.

Sen håller jag helt med om att arbetsgivaren bör stå för det om det handlar om rena arbetskläder som inte går att använda utanför jobbet, men däremot tycker jag inte att det är något fel att kräva att en anställd har svarta byxor och svarta skor och att denne står för det själv.

Jag bumpar tråden, för jag undrar lite hur man gör i Sverige om man anställer en flicka som skall bo och arbeta i hemmet (barnflicka-hembiträde)? Min kompis, som har ett stort hus, planerar att anställa två inneboende flickor (sena tonåren någongting), och säger att han är beredd att betala antingen blus och kjol eller skjorta och några snygga byxor (eventuellt också namnbrickor), för han säger att han tycker de skall vara lite ”snyggt klädda” också, och se representativa ut. Han har sagt att han kan tänka sig någon röd eller svart skjorta och byxor på vardagar och så (och förkläde när det behövs), sedan skall de servera lite ibland där också, och då (samt på helger, jul och andra finare tillställningar) skall de ha antingen vit blus och svart kjol eller vit skjorta och svart snyggare byxor har han sagt.

Han säger att han kan styra som han vill så länge han betalar. Jag säger dock att han först bör redogöra för det då han anställer, och det säger han att han gör. Han påstår också att han kan styra deras frisyr (har de för långt hår måste de sätta upp det i hästsvans), och att de inte får ha några halsband, parfym, alltför dyrbara klockor och liknande. Jag tycker han verkar väldigt strikt (kan möjligtvis tycka det är OK med krav på blus och kjol eller skjorta och snygga byxor på finare tillställningar i familjen) men det är väl upp till honom som arbetsgivare.

arbetskladerna.se